توشه همراه مجاز وغیر مجاز مسافر
مسافر وسایلی را به عنوان توشه همراه می تواند با خود داخل واگن مسافری ببرد که اولاً مربوط به مسافرت بوده و ثانیاً براحتی قابل حمل باشد و بتوان آنرا زیر یا روی محل نشستن و یا بالای سر (در واگنهایی که جای قراردادن بارهای دستی را دارند) قرار داده و موجب مزاحمت سایر مسافرین و صدمه به واگن نگردیده و متناسب با فضای در اختیار وی باشد.
به توشه ای گفته می شود که مسافر مجاز به حمل آن در واگن مسافری نمی باشد.
- کالای قاچاق و آنچه که طبق مقررات عمومی حمل و نقل آن ممنوع است.
- کالای تجاری
- کالای مشمول مقررات پستی
- حیوانات (اهلی و وحشی)
- مواد بد بو و یا مشمئز کننده
- مواد اسیدی و خورنده و سمی
- مواد منفجره و محترقه و آتش زا و سوختنی
- مواد بیماری زا (شیمیایی، میکروبی و رادیو اکتیو)
- کپسول گاز
- ظروف بزرگ محتوی روغن و لبنیات
- اسلحه و مهمات
- بارهای حجیم مانند بسته های بزرگ و کارتن
توشه مجاز همراه مسافر به شرح زیر می باشد.
- صندلی چرخدار بیمار یا معلولین
- گهواره کوچک
- ساک دستی یا جامه دان های کوچک محتوی وسایل شخصی مشروط بر اینکه ابعاد هر بسته یا جامدان از حدود 75 سانتی متر زیادتر نباشد.
- قفس کوچک پرندگان حداکثر به ابعاد 40 سانتی متر محتوی پرندگان ریز جثه مانند قناری و طوطی
- پتو، شال، پالتو، چتر
- یک بسته کوچک خوراکی یا میوه و سبزی
- تفنگ شکاری دارای مجوز و خالی از فشنگ
ماموران قطار در صورت مشاهده بار بیش از حد مجاز همراه مسافر براساس مقررات ذیل عمل خواهد نمود:
1- اگر کالای تجاری باشد (مازاد بر مصرف شخصی و هدایا) کرایه آن با صدور قبض بر مبنای 10000 ریال به ازای هر بسته در 100 کیلومتر و کسر آن دریافت می شود.
2- اگر کالای خطرساز و مزاحم برای مسافرین یا صدمه زننده به واگن مسافری باشد ولی حمل آن با واگن توشه مجاز باشد، در اولین ایستگاه به واگن توشه قطار منتقل خواهد شد و کرایه آن وصول می گردد. در صورتیکه قطار واگن توشه نداشته باشد و به انبار توشه اولین ایستگاه تحویل تا پس از صدور قبض و وصول کرایه با قطارهای بعدی به مقصد و آدرس گیرنده فرستاده شود.
3- چنانچه در حالت فوق حمل توشه غیر مجاز با واگن توشه نیز غیر مجاز باشد در اولین ایستگاه از قطار خارج خواهد شد. در مورد کالای قاچاق، مسافر و کالا تحویل نیروی انتظامی می گردند. در این حالت بهاء بلیت برای باقی مانده مسیر مسترد نمی گردد.
توشه بارنامه ای مجاز و غیرمجاز مسافر
توشه ثبت شده یا بارنامه ای :
- اشیاء و اثاثیه مسافرینی که نباید در واگن مسافری حمل شود. با صدور قبض به انبار توشه یا باجه توشه سپرده میشود تا با واگن مخصوص توشه که با آن قطار مسافری یا قطار بعدی اعزام میگردد حمل شود.
باجه توشه (Baggage Collection) برای جمع آوری توشه یا خرده بار اختصاص دارد و درداخل سالن ایستگاه قرار دارد و مسافران میتوانند بار مازاد خود را تا 45 دقیقه قبل از حرکت قطار به باجه توشه در ایستگاه تحویل دهند البته چنانچه بار همراه مسافر زیاد باشد برای رسیدن به موقع به قطار میبایست دقت کافی را برای تحویل و صدور بارنامه در نظر بگیرد.
انبار توشه (Baggage Delivery) انباری است در مجاورت ایستگاه راه آهن به منظور قبول و نگهداری و تحویل محموله های ارسالی نحوه تحویل گرفتن محموله از انبار توشه:
گیرنده توشه یا خرده بار قبل از خارج کردن توشه از انبار و یا قبل از قبول بار به تعداد و مشخصات هر بسته رسیدگی و چنانچه اعتراض دارد در موقع تحویل گرفتن اطلاع دهد تا صورت مجلس کم و کسر و یا نواقص تنظیم شود، هر گونه اعتراض که بعد از بردن توشه از انبار و ترک محل بعمل آید پذیرفته نمیشود.
- زیورآلات، کالای قیمتی، پول و اسکناس، اوراق بهادار
- بستههایی که هر یک از ابعاد آن بیش از 2 متر و یا 200 کیلوگرم وزن داشته باشند، به استثناء مواردی که مبداء و مقصد محموله با مبداء یا مقصد مسافر یکی باشد.
- کالاهای قاچاق و آنچه که طبق مقررات عمومی حمل و نقل آن ممنوع است.
- کالاهای مشمول مقررات پستی (مگر اینکه پست فرستنده آن باشد.)
- مواد منفجره و محترقه
- مواد بیماریزا (شیمیایی، میکروبی، رادیو اکتیو)
- کالاهایی که باید با واگن باری یا واگن مخصوص حمل شوند.
- مواد خیس (مگر با اقدامات حفاظتی و پیشگیری توسط فرستنده)
- سلاح پر
- بسته هایی که هریک از ابعاد آن بیش از 2 مترباشد در صورت امکان تخلیه و بارگیری سریع و بسته های بیش از 200 کیلوگرم وزن در صورتیکه در مبداء اولیه قطار بارگیری و در مقصد نهائی تخلیه شوند را میتوان به عنوان توشه پذیرفت.
- سایر کالاهایی که غیر مجاز نباشند.
وظایف شرکت های حمل و نقل ریلی مسافری در قبال بار همراه و توشه مسافر به شرح ذیل می باشد: 1. تعیین و اعلام مشخصات بار همراه و غیر همراه ( توشه )، بازدید از محتویات ومیزان سلامت توشه در حضور مسافر،حفظ سلامت توشه در طول سفر و تحویل دادن آن به مسافر در مقصد. 2. کمک نمودن به مسافر در صورت مشاهده نقص در بستهبندی. 3. انجام امور باربری درمحوطه و تخلیه و بارگیری بارهای توشه بطور رایگان. 4. حمل بار توشه و یا خودرو با قطارهای بعدی درصورت عدم امکان حمل در روز حرکت. 5. بیمه نمودن بارهای همراه ، توشه و خودرو و آلات ناقله ریلی در مقابل آتش سوزی و حوادث. 6. در صورت صدمه به بار توشه (که در سند توشه عیب و نقص مربوطه در مبداء ثبت نگردیده و به سبب اهمال عوامل راهبری قطار ، نقص فنی وسیله نقلیه و یا شخص ثالث تحقق یافته است ) موارد ذیل انجام میگردد الف ) تنظیم صورت مجلس خسارت درمقصد طی یک مهلت قانونی تعیین شده، طبق درخواست مسافر . ب) پاسخگویی سریع به ادعای غرامت مسافر. ج ) پرداخت غرامت بابت گم کردن و یا ایراد صدمه بارهای توشه 7. در صورت وجود موارد ذیل خسارت به صاحب کالا تعلق نمیگیرد: الف) خواص کالا بنحوی باشد که در زمان حمل فاسد و خراب گردد. ب) بستهبندی و لفافبندی بنحو مطلوب انجام نشده باشد(عدم تناسب بستهبندی و لفاف با نوع جنس) ج) ترخیص دیرهنگام کالا توسط صاحب بار 8. بار توشه و یا خودرو موارد ذیل قابل حمل توسط راه آهن نمی باشد: الف ) اسلحه و مهمات،مواد منفجره و مواد آتشزا و سوختنی. ب ) مواد سمی، اسیدی،بیماریزا و بدبو، مواد و وسایل رادیو اکتیو. ج ) حیوانات بزرگ اهلی و یا حیوانات وحشی. د ) مواد فاسدشدنی.
ه ) بستهبندی و عدلبندی نامناسب و ) عرضه زیاد بار (به لحاظ حجم و یا وزن زیاد ) به نسبت استاندارد حمل همراه مسافر. ز ) نبودن جای خالی در واگن توشه. ح ) کندی بارگیری و ایجاد احتمال تاخیر در حرکت قطار. ط ) مزاحمت و اشکال برای سایر بارها. 9. شرکت های حمل و نقل ریلی مسافری می توانند از ورود بارهای همراه مسافر با توجه به دلایل ذیل به قطار خودداری نمایند الف )عدم سهولت در جابجایی در قطار. ب )بزرگتر بودن از محل تعبیه شده برای بار همراه. ج )خطرناک بودن بار همراه د )سنگینتر و بیشتر بودن حجم بار همراه از فضای تعلق گرفته برای یک مسافر. ه )سلب شدن آسایش مسافرین. و )احتمال آسیب رساندن به وسیله نقلیه ریلی.