- بلیت تا یک ساعت پس از صدور، به شرط عدم حرکت قطار، و بازبودن مراکز فروش ،در مرکز صادر کنندهی بلیت با پرداخت کامل بهای آن به مسافر قابل ابطال میباشد.
- بلیت قطارهای مسافری درکلیهی مراکز فروش بلیت(در ساعت کاری نمایندگی های فروش بلیت)و ایستگاه راه آهن(در صورت وجود مرکز فروش بلیت در آن ایستگاه)با ارائهی کارت شناسایی معتبر( کارت ملی- شناسنامه- گذرنامه) طبق مقررات زیر ، قابل استرداد میباشد و نیازی به مراجعه به مرکز خرید بلیت نیست:
- تا ساعت 12 روز قبل از حرکت قطار،90 درصد بهای بلیت پرداخت میشود.
- از ساعت 12 روز قبل از حرکت تا سه ساعت پیش از حرکت قطار، 70 درصد بهای بلیت پرداخت میشود.
- از سه ساعت مانده به حرکت تا لحظهی حرکت قطار50 درصد بهای بلیت پرداخت میشود.
- استرداد بلیت پس از حرکت قطار امکانپذیر نمیباشد و هزینه بلیت مسافر سوخت می شود.
2-استرداد بلیت اینترنتی
در حال حاضر، استرداد بلیت هایی که به صورت اینترنتی خریداری شده اند به صورت تلفنی و توسط سایت صادرکننده بلیت انجام می شود و در آینده بسیار نزدیک، استرداد بلیت های اینترنتی بصورت کاملا مکانیزه میسرخواهد شد. همچنین استرداد بلیت های اینترنتی ، از طریق مراکز فروش بلیت در سراسر کشور امکان پذیر می باشد.
3- مقرات صدور بلیت نیم بها
صدور بلیت نیم بها برای جانبازان عزیز(بالای 25 درصد) و خانوادههای معظم شاهد(مادر،پدر،همسر و فرزند شهید) با ارائهی اصل کارت شناسایی معتبر بنیاد درکلیهی مراکز فروش امکانپذیر است. بلیت نیم بها برای کودکان 2 تا 12 سال تمام، با ارائهی شناسنامه صادر میشود.در صوتی که مسافر یک بلیت نیم بها برای خردسال تهیه کرده باشد اما شخص خردسال در قطار حضور نداشته باشد و رئیس قطار او را رویت نکند، رئیس قطار به ازای آن بلیت نیم بها از مسافر مابه التفاوت دریافت می کند،همچنین برای جانبازان بالای 70 درصد در صورتی که از بنیاد مربوطه نامه ای مبنی بر اینکه ایشان به تنهایی نمی توانند سفر نمایند ارائه دهند فقط برای یک نفر فرد همراه بلیت نیم بها صادر می گردد.
- خرید از مراکز فروش
_ همراه داشتن شناسنامه یا کارت شناسایی معتبر در طول سفر الزامی است.
_ برای رفاه حال خواهران و برادرانی که به تنهایی سفر میکنند، بنا به درخواست متقاضی ، بلیت برای کوپهی ویژه آنان صادر میشود.
_ صدوربلیت برای افراد ذکور بالای 6 سال ازسهمیه ویژه خواهران ممنوع می باشد.
_ فروش بلیت از طریق شبکهی رایانهای انجام میشود . نبود بلیت مورد نظر شما در یک مرکز فروش، به منزلهی موجود نبودن آن بلیت در کل شبکه است و نیازی به مراجعه به مراکز دیگر نمیباشد.
_ پس از دریافت بلیت، مندرجات آن را به دقت مطالعه کنید و در صورت وجود اشکال، سریعاً متصدی فروش را آگاه سازید.
_ دارندگان بلیتهای غیرهمنام، بدون بلیت تلقی میشوند . متصدی کنترل بلیت در ایستگاه و رئیس قطار یا مأمور مالی در صورت مواجه شدن با این گونه بلیتها، آنها را باطل کرده و معادل کل بهای بلیت از مسافر دریافت می شود.
_ بلیت باید تا پایان سفر همراه و در دسترس مسافر باشد.
4- خرید اینترنتی بلیت
مسافرین محترم می توانند برای خرید بلیت اینترنتی قطار به سایت راه آهن www.rai.ir مراجعه و از درگاه رجاء، سفیر ، ریل پرداز نوآفرین (فدک) و جوپار یا سایر وب سایت ها و اپلیکیشن های معتبر فروش ، بلیت خود را خریداری نمایند.
5- تخفیفات بلیت قطار
با توجه به شناور بودن بهای بلیت ، شرکت های حمل ونقل ریلی مسافری در ایام غیر پیک مجاز به ارائه تخفیفاتی در بهای بلیت قطارهای مسافری می باشند.
6- مفقود شدن بلیت
به شرط حضور بهموقع (حداکثر 45 دقیقه مانده به حرکت) در ایستگاه های راه آهن که سیستم فروش بلیت آنلاین دارند و در وقت اداری، بلیت المثنی طبق آیین نامه مربوط صادر میشود. بلیت مفقودی باید از طریق شبکهی رایانه ای صادر شده و استرداد نشده باشد. صدور بلیت المثنی با 5 درصد قیمت کل بلیت، انجام میشود و در صورت مفقود شدن آن، بلیت المثنی دیگری صادر نخواهد شد.درحال حاضر بلیت المثنی از طریق سیستم استرداد نمی شود. (استرداد بلیت المثنی فقط به شرط ارائه بلیت اصلی و بلیت المثنی بصورت همزمان در ایستگاههای آنلاین و کلیه نمایندگی های فروش و با هماهنگی مرکز یکپارچه فروش بلیت قطار انجام می شود)
7- مقررات مسافر بدون بلیت داخل قطار
چنانچه مسافری به هردلیل بدون بلیت به قطار سوار شود به هنگام کنترل بلیت در داخل قطار توسط رئیس قطار،ایشان می بایست علاوه بر بهای بلیت،مبلغ 50% بهای بلیت را به عنوان جریمه پرداخت نماید
حمل بار و خودرو مسافر
توشه همراه :
مسافر وسایلی را به عنوان توشه همراه می تواند با خود داخل واگن مسافری ببرد که اولاً مربوط به مسافرت بوده وثانیاً براحتی قابل حمل باشد و بتوان آن را زیر یا روی محل نشستن و یا بالای سر (در واگنهایی که جای قراردادن بارهای دستی را دارند) قرار داده و موجب مزاحمت سایر مسافرین و صدمه به واگن نگردیده و متناسب با فضای در اختیار وی باشد.
توشه همراه غیر مجاز:
به توشه ای گفته می شود که مسافر مجاز به حمل آن در واگن مسافری نمی باشد.
- کالای قاچاق و آنچه که طبق مقررات عمومی حمل و نقل آن ممنوع است.
- کالای تجاری
- کالای مشمول مقررات پستی
- حیوانات (اهلی و وحشی)
- مواد بد بو و یا مشمئز کننده
- مواد اسیدی و خورنده و سمی
- مواد منفجره و محترقه و آتش زا و سوختنی
- مواد بیماری زا (شیمیایی، میکروبی و رادیو اکتیو)
- کپسول گاز
- ظروف بزرگ محتوی روغن و لبنیات
- اسلحه و مهمات
- بارهای حجیم مانند بسته های بزرگ و کارتن
توشه همراه مجاز :
توشه مجاز همراه مسافر به شرح زیر می باشد.
- صندلی چرخدار بیمار یا معلولین
- گهواره کوچک
- ساک دستی یا جامه دان های کوچک محتوی وسایل شخصی مشروط بر اینکه ابعاد هر بسته یا جامدان از حدود
75 سانتی متر زیادتر نباشد.
- پتو، شال، پالتو، چتر
- یک بسته کوچک خوراکی یا میوه و سبزی
تشخیص توشه همراه غیرمجاز در حین حرکت قطار :
ماموران قطار در صورت مشاهده بار بیش از حد مجاز همراه مسافر براساس مقررات ذیل عمل خواهد نمود:
1- اگر کالای تجاری باشد (مازاد بر مصرف شخصی و هدایا) کرایه آن با صدور قبض بر مبنای 10000 ریال به ازای هر بسته در 100 کیلومتر و کسر آن دریافت می شود.
2- اگر کالای خطرساز و مزاحم برای مسافرین یا صدمه زننده به واگن مسافری باشد ولی حمل آن با واگن توشه مجاز باشد، در اولین ایستگاه به واگن توشه قطار منتقل خواهد شد و کرایه آن وصول می گردد. در صورتیکه قطار واگن توشه نداشته باشد و به انبار توشه اولین ایستگاه تحویل تا پس از صدور قبض و وصول کرایه با قطارهای بعدی به مقصد و آدرس گیرنده فرستاده شود.
3- چنانچه در حالت فوق حمل توشه غیر مجاز با واگن توشه نیز غیر مجاز باشد در اولین ایستگاه از قطار خارج خواهد شد. در مورد کالای قاچاق، مسافر و کالا تحویل نیروی انتظامی می گردند. در این حالت بهاء بلیت برای باقی مانده مسیر مسترد نمی گردد
مامامورین قطار در صورت مشاهده بار بیش از حد مجاز همراه مسافر براساس مقررات ذیل عمل خواهد نمود:
3-چنانچه در حالت فوق حمل توشه غیر مجاز با واگن توشه نیز غیر مجاز باشد در اولین ایستگاه از قطار خارج خواهد شد. در مورد کالای قاچاق، مسافر و کالا تحویل نیروی انتظامی می گردند. در این حالت بهاء بلیت برای باقیمانده مسیر مسترد نمی گردد.
با توجه به عدم وجود واگن توشه در سازمان قطار و بمنظور عدم ایجاد مزاحمت برای سایر هم کوپه ای ها،رعایت سقف حجم بار مجاز همراه مسافر الزامی می باشد و از پذیرفتن بارهای حجیم و غیر مجاز جلوگیری خواهد شد.
- اشیا گمشده و پیدا شده
مسافران می توانند برای یافتن اشیا گمشده خود به ایستگاه مبدا / مقصد قطاری که با آن سفر نمودند مراجعه و یا با سامانه 5149 تماس حاصل فرمایند. ضمنا فرآیند اشیا یافت شده در قطار و یا ایستگاه به شرح زیر می باشد:
الف) قطار
1-در صورت مشاهده اشیاء جا مانده در ایستگاه های بین راهی، شخص یابنده آن را به مسئول ایستگاه تحویل می دهد.
2- مسئول ایستگاه، مشخصات اشیاء جا مانده را به سامانه اطلاع رسانی و مسئولین ایستگاه های مبدا و مقصد قطارهایی که از آن ایستگاه تردد می شود،اعلام می نماید.